L’autopista que no és el ‘Ho Chi Minh Trail’ i les grans coves de Phong Nha

Tot i que a molts ens agradaria, és realment complicat refer el traçat (o traçats) que seguien els nord-vietnamites per avituallar a les tropes del sud a traves de la jungla durant la guerra. És el que es coneix com a ‘Ho Chi Minh Trail’.

Aquests camins, que es van anar ampliant amb el pas dels anys, van ser tot un encert estratègic que molts coincideixen a dir que va ser clau per la victòria del nord sobre el sud.

Seguint l'Autopista Ho Chi Minh amb la moto - Isma Monfort
Seguint “l’autopista” Ho Chi Minh de Vietnam amb la moto.

Primer a peu, finalment fins i tot amb camions, a través de pistes de terra creuant sovint la frontera amb Laos, es transportaven tot tipus de provisions incloses armes de combat. Avui en dia però, moltes parts del traçat del ‘Ho Chi Minh Trail’ han estat de nou engolides per la jungla o han quedat com a camins entre poblacions difícils de transitar. A aquesta web es poden trobar fotos i informació del camí autèntic: www.laosgpsmap.com.

Paisatge des de l'Autopista Ho Chi Minh de Vietnam - Isma Monfort
Paisatge des de la carretera Ho Chi Minh de Vietnam.

Paral·lelament, i seguint una línia propera a la frontera occidental vietnamita, ja fa uns anys que es van reforçar algunes carreteres existents per crear el que molts aquí anomenen l”Autopista Ho Chi Minh’. És fàcil entendre que amb els noms tan similars, la poca informació existent sobre els traçats concrets de la pista històrica, i un recorregut semblant de nord a sud; la nova carretera s’hagi convertit ‘de facto’ amb el nou ‘Ho Chi Minh Trail’.

Alguns turistes triem aquesta “autopista” per recórrer el país en moto apartats de la línia de costa i els grans centres turístics del Vietnam. Té un carril d’anada i un de tornada sense separació, fet que la converteix en quelcom similar a una comarcal catalana de les de tota la vida. Però les bones condicions en general del paviment permeten gaudir amb certa tranquil·litat dels paisatges de muntanya i el seu clima fresc.

Tram entre formacions rocoses de l'Autopista Ho Chi Minh de Vietnam - Isma Monfort
Tram entre formacions rocoses de la carretera Ho Chi Minh de Vietnam.

Això no evita que, com a totes les carreteres de Vietnam, s’hagi de circular amb extrema prudència. No només en qualsevol moment pot aparèixer un sot a l’asfalt, també et pots trobar amb un camió de cara al teu carril avançant un altre camió o un ramat de vaques en girar una corba. Cal estar alerta.

Mercat a un dels molts pobles a l'Autopista Ho Chi Minh - Isma Monfort
Mercat a un dels molts pobles a la carretera Ho Chi Minh.
Mapa Ruta
Mapa Ruta

La pluja també pot ser un problema, especialment si venen acompanyades de tempesta. La millor manera d’evitar-les és llevar-se aviat i conduir pel matí, ja que normalment les tempestes es formen als vespres. De nit diuen que és millor no posar-s’hi.

Per l’anomenada que té, esperava trobar-me molts més companys turistes en moto fent el mateix camí. N’he vist uns quants a la carretera, però no passen de la dotzena. Amb una excepció, la zona de coves del parc nacional de Phong Nha-Ke Bang (declarat Patrimoni de la Humanitat) en la que recentment s’hi ha descobert la cova més gran del món.

Paisatge arribant a Phong Nha, al Vietnam - Isma Monfort
Paisatge arribant a Phong Nha, al Vietnam.

 

Visita a la ‘Paradise Cave’ i la ‘Dark Cave’ a Phong Nha:

La zona està plena de coves, n’hi ha fins a 300, però la gran majoria d’elles no estan obertes al públic. Cal triar bé quines es volen visitar, ja que en alguns casos les excursions poden ser de més d’un dia i requerir certa tècnica i equip especialitzat. L’espeleologia mai ha estat el meu fort, així que vaig triar les que possiblement siguin les més accessibles de totes les coves de la zona.

 

La cova per a fer ‘oooooh….’.

Descoberta per una expedició britànica el 2005 i oberta al públic el 2010, aquesta va ser considerada la cova més gran del parc fins a la troballa el 2009 de la cova de Son Doong (tancada al públic). També conté algunes de les formacions rocoses més espectaculars, si no les que més.

Entrada de la 'Paradise Cave' a Phong Nha, a Vietnam - Isma Monfort

Escales i passarel·les de fusta permeten recórrer el primer quilòmetre de la cova sense dificultats. La il·luminació moderna ressalta les diferents estalactites i estalagmites durant el trajecte. És possible visitar els següents sis quilòmetres de cova, però cal contractar un guia i estar disposat a afrontar el repte.

Espectacular interior de la 'Paradise Cave' a Phong Nha, a Veitnam - Isma Monfort
Espectacular interior de la ‘Paradise Cave’ a Phong Nha, a Veitnam.

Pel que vaig poder veure la gran majoria de visitants són del propi país. Molts d’ells arriben en autocars de tours organitzats, alguns d’ells amb guies equipats amb micròfons i punters làser. Les passarel·les de fusta es queden petites per la gran quantitat de gent que pot arribar a entrar.

Grup de turistes vietnamites a la 'Pradise Cave' de Phong Nha - Isma Monfort
Grup de turistes vietnamites a la ‘Pradise Cave’ de Phong Nha.

Si es vol gaudir d’una visita més íntima només cal llevar-se una mica aviat i arribar en el moment que obren la cova, als vols de les set i mitja del matí. A mi em va valdre molt la pena per tal de poder gaudir per una estona de tota la cova per a mi sol.

 

La cova per empastifar-se:

L’anomenen la ‘cova fosca’ però probablement seria més apropiat anomenar-la la cova del fang. Per visitar la ‘Dark Cave’ cal contractar un guia i llogar un equip força bàsic a base d’una armilla salvavides, una canoa i un casc equipat amb un llum frontal.

Dos turistes direcció a la 'Dark Cave' de Phong Nha - Isma Monfort
Dos turistes direcció a la ‘Dark Cave’ de Phong Nha.

Després de creuar el riu en canoa s’accedeix a la cova que, a diferència de la ‘Paradise Cave’, no té sistema d’il·luminació. Bona part de la gràcia és la presència de fang argilós de diferent consistència durant el recorregut. Una experiència tan interessant com sorprenent per les poques limitacions que hi ha a l’hora de fer el brètol amb el fang dins la cova (recordem que la zona és Patrimoni de la Humanitat).

Cartell de l'Autopista Ho Chi Minh, a Vietnam - Isma Monfort
Cartell de la carretera Ho Chi Minh, a Vietnam.