Com poder fer grans viatges per menys de 1000€: Casos, exemples i consells.

Sí, hi ha maneres de fer grans viatges per menys de 1000€. Des d’anar a l’altre punta del món fins a passar-te mesos explorant un territori o viure grans experiències. El més important però (tot i que no sempre imprescindible) és començar-hi a pensar ja ara. Si de veritat l’any que ve vols fer un gran viatge, ara és el moment de començar a pensar com fer-ho realitat. He dit pensar? Volia dir planificar.

The_Reuinfication_Express_Vietnam_17

És la gran clau, planificar. Si el pressupost és molt reduït i vols enxampar les millors ofertes cal començar a donar un cop d’ull als preus. Tot comença sempre amb un full de càlcul en el que visualitzar el pressupost i veure fins on es pot arribar.

Al full de càlcul hi ha d’haver partides com ‘transport’, ‘allotjament’, ‘menjar’ i ‘oci’. Són les més bàsiques, no hi poden faltar, però no les úniques. Hi ha algunes despeses que no són negociables, els vols costen el que costen i si no ho pagues no voles. En canvi altres són més flexibles. Per ajustar-ho al teu pressupost potser hauràs de ‘jugar’ amb les diferents xifres i veure si encara et val la pena provar-ho. Un consell, deixa sempre un marge del 10 o 15 per cent a l’alça en els diferents costos, que sempre hi ha imprevistos i més val tirar llarg.

Típic bus vermell de Londres de dos pisos - Isma Monfort
Londres és una ciutat força cara, tot i que sempre hi ha maneres per gastar poc.

I com saps el cost d’un àpat a un determinat país si no hi has anat mai? Doncs tirant mà de les guies de viatges (a les biblioteques públiques en trobaràs de tots els països), a partir de blogs d’altres viatgers, i preguntant a amistats que ja hi hagin estat. Els preus dels allotjaments és el més senzill de saber, estan tots a internet competint pel millor preu. A partir d’aquí només cal multiplicar el cost pel nombre de dies que hi esperes passar. El total es passa del pressupost? Intenta-ho reduint una mica els dies o baixant la xifra destinada a l’oci. I així fins a que més o menys quadri.

Refugi_Cap_de_Creus_1
Despesa per dormir a aquest refugi: zero euros.

Planificant amb temps és com podràs trobar les fórmules més imaginatives d’estalviar sense haver de reduir la durada o la distància del viatge. Si vas amb presses les opcions es reduiran i tindràs poc marge per a que la màgia funcioni. A què esperes? Agafa una bola del món, o obre el Google Maps. On vols anar l’any que ve? Què t’espera en el teu proper gran viatge?

Cinc grans viatges per menys de 1000€

-Gastar en el desplaçament, no en el dia a dia.

Hi ha destinacions, com el sud-est asiàtic, en que la principal despesa és fàcil que acabi sent el vol per arribar-hi. Amb àpats a un euro i albergs per tres o quatre, t’hi pots passar setmanes gastant ben poc. Estant alerta de les promocions es poden trobar vols per menys de 600€. Els 400€ restants poden ser més que suficients per a tres o quatre setmanes. Fes els números!

Sopa de fideus d'arròs vietnamita, a Ho Chi Minh - Isma Monfort
Sopa de fideus d’arròs al meu lloc preferit de Saigon, a Vietnam, per menys d’un euro.

-Els vols al voltant dels 20€ existeixen.

O els busos per cinc. Si tries destinacions properes (com Marroc, Itàlia o Portugal) pots trobar formes d’arribar-hi a preus que fan riure, vols inclosos. Depèn del lloc que triïs, la resta del pressupost et donaran per més o per menys dies de ruta, però has de saber que al nord d’Àfrica, per exemple, 950€ poden donar per a una barbaritat si es saben administrar bé.

-No gastis pràcticament res allà on vas.

Si has llegit aquest blog amb anterioritat saps que és una formula que he utilitzat de tant en tant. Mentre vaig estar fent de voluntari a Sotxi, les meves despeses diàries rondaven els zero euros. Allotjament, manutenció i transport estaven coberts per l’organització. Altres formes de les que també he parlat són les webs per a cercar voluntariats com WorkAway o WWOOF o HelpX.

Patinatge artístic a Sotxi 2014 - Isma Monfort

La pega: hauràs de destinar certes hores setmanals a donar un cop de mà en el que hagueu acordat. El triomf: tindràs una oportunitat gairebé única de viure una experiència que et permetrà conèixer des de dins altres realitats. Si ets capaç d’enllaçar unes quantes d’aquestes experiències els 1000€ et poden donar per mesos i mesos voltant pel món.

-Comparteix.

Com a viatger en solitari que sóc, és quelcom que tinc poques oportunitats de dur a la pràctica. Però si aconsegueixes convèncer a uns quants de la teva idea de viatge i reuneixes el valor necessari per a intentar-ho, és possible que el viatge et surti per molt menys del que et penses. Hi ha despeses que no es poden compartir (com els bitllets d’avió) però d’altres semblen fetes expressament per a grups. Els cotxes (particulars o llogats) són el millor exemple, costen, si fa o no fa, el mateix si l’usa un o si l’usen cinc. Passa el mateix amb els terrenys d’acampada i les habitacions d’algunes cadenes hoteleres. Pensa-hi.

Yellowstone_National_Park_07
Fer un ‘road trip’ pels EUA per uns 1000€ és possible, compartint les despeses.

M’arrisco i et dic que es pot organitzar un viatge pels Parcs Nacionals de la costa oest dels EUA (poques destinacions més espectaculars i de pel·lícula), de dues o tres setmanes de durada, omplint un cotxe de lloguer, per uns 1000€ per persona. Això si, prepara’t a muntar i desmuntar tendes de campanya i escalfar sopes en un fogonet (la qual cosa pot ser ben atractiva per més d’un que conec).

-No facis el turista.

No utilitzis hotels, no vagis a restaurants, no canviïs de població cada dia, no visitis museus o atraccions turístiques, no pugis sobre dromedaris, no participis d’aquell tour guiat, no compris souvenirs, no pugis a taxis, no compris gelats, no t’emborratxis i, sobretot, no utilitzis el bus turístic per res del món. A canvi molt possiblement acabaràs coneixent de primera mà com es viu de debò en el lloc que visites.

Marraqueix Medina Marroc - Isma Monfort
El ‘turista perfecte’, a la medina de Marràqueix, al Marroc.

Combina tots els mètodes tant com puguis, i gairebé podràs anar a qualsevol lloc del món per menys de 1000€.