Calen molts més que tres dies per visitar Ciutat de Mèxic

No ets conscient d’haver arribat a una ciutat a més de 2000 metres d’altitud fins que has de pujar quatre pisos carregat amb la bossa per a sis setmanes de viatge. L’edifici on m’he allotjat abans tenia ascensor, ara és de decoració. Tots els que hi arribem esbufeguem cercant oxigen extra.

Vistes de Ciutat de Mèxic des de La Villa - Isma Monfort

Soroll, multituds, trànsit, tacos, gorditas, quesadillas i frituras. Policies, militats, seguretat privada i càmeres de vigilància. Centenars de museus, esglésies, runes prehispàniques i només tres dies per posar-me al dia abans de sortir a la carretera. Benvingut a Ciutat de Mèxic.

Policies a Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

No era la meva intenció conèixer a fons la ciutat i sé que ni li he rascat la superfície. Amb els seus deu milions d’habitants i múltiples barris (alguns amb visibles desigualtats socials), se’m fa massa gran com per ni intentar-ho. En tenia prou en fer-li un tast mentre aprofitava per visitar alguna amistat.

Carrers del centre de Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

La falta d’icones arquitectòniques clares (com podria ser la Tour Eiffel a Paris) tampoc facilita la feina, quelcom que per altre banda ja està bé.

Catedral de Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

Com molts dels que visiten la ciutat vaig començar pel centre històric, entrant a la catedral, visitant les restes arqueològiques dels orígens de la ciutat, i aturant-me a algunes de les moltes parades de tacos. El millor però, m’esperava una mica més enllà:

 

Agafa el metro!

(tres visites a Ciutat de Mèxic per arribar-hi en transport públic)

Metro de Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

 

-Museu Nacional d’Antropologia i el Bosc de Chapultepec
(parada ‘Chapultepec’)

És injust dedicar només unes hores al Museu Nacional d’Antropologia. Modern i extens, compta amb importants col·leccions d’art i cultura mexicana. Destaquen les sales dedicades a les cultures prehispàniques i les diferents ètnies i regions de Mèxic. Si preguntes, et diran orgullosos que està entre els tres millors museus d’antropologia del món (i molt probablement tenen raó).

Museu Nacional d'Antropologia de Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

Però només cal creuar la carretera en sortir del museu per entrar al bosc de Chapultepec, un pulmó verd dins la gran ciutat amb zones d’esbarjo i llacs en els que llogar barquetes. També conté el zoo de la ciutat, tal i com passa a Barcelona a la Ciutadella. Aquest però és gratuït, tot i que més humil. És fàcil imaginar famílies senceres passant el dia al bosc fent pic-nic lluny del tràfec de la ciutat.

Bosc de Chapultepec a Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

 

-La Villa de la Basílica de Guadalupe
(parada ‘La Villa-Basílica’)

A mig camí entre Lourdes i el monestir de Montserrat, la Villa és el centre de peregrinatge de mitja Amèrica Llatina per a visitar la Mare de Déu de Guadalupe, patrona i ‘reina’ de Mèxic i també emperadriu d’Amèrica. Segons la llegenda la basílica està ubicada al lloc de les diverses aparicions de la verge al 1531, davant d’un home de la zona anomenat Juan Diego, proclamat Sant per Joan Pau II a l’any 2002.

La basílica de La Villa de la Verge de Guadalupe - Isma Monfort

Sigui com sigui, cada dia multituds s’apropen a la basílica per resar a la verge. Gairebé tots els negocis de la zona estan dedicats als objectes religiosos i el recinte compta amb diferents capelles i serveis per als peregrins. L’afluència és especialment massiva al voltant del 12 de desembre, dia de la verge, en que expliquen que tota la ciutat pateix per absorbir el nombre de visitants. El respecte i devoció que es té a Mèxic a la verge de Guadalupe és poc menys que impressionant.

Interior basílica de la Verge de Guadalupe a Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

Imatge de la Verge de Guadalupe a Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

 

-El barri de ‘La Condesa’
(parada ‘Chilpancingo’)

En clar contrast amb el centre de la ciutat, aquest agradable barri ofereix passejos i tranquils carrers i parcs en els que caminar sense un rumb clar. També ple de cafès i restaurants, però el ritme aquí és clarament més pausat.

Passeig al barri de La Condesa de Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

A la nit alguns llums de neó s’encenen per mostrar el camí cap a els bars i les sales de festa. De fet així és com hi vaig anar a parar. Per aquelles casualitats de la vida la meva primera visita a Mèxic va coincidir amb el primer concert al país del grup Txarango.

Primer concert de Txarango a Ciutat de Mèxic - Isma Monfort

Una oportunitat que no vaig desaprofitar per xerrar amb catalans que fa anys que viuen a la ciutat i, com no podia ser d’altre manera, per a saltar i ballar durant una bona estona amb els fans mexicans de la banda.

Primer concert de Txarango a Ciutat de Mèxic - Isma Monfort