QS_IsmaMonfort


Isma Monfort Vialcanet (1981). Nascut a Barcelona, he treballat en el sector audiovisual com a fotògraf, càmera de televisió, obrint una productora audiovisual o dissenyant pàgines web. També he organitzat actes culturals per a promoure la cultura lliure i he col·laborat amb diferents i variades organitzacions com a voluntari arreu del món. Les meves imatges s’han emès, publicat i exposat en múltiples ocasions i països.

La fotografia és el meu mitjà d’expressió natural. La primera càmera digital em va costar tot un sou i només tenia 3 megapíxels, però amb ella vaig fer els primers passos dins el món de la fotografia. Més de quinze anys després intento seguir treballant amb equips portàtils i lleugers, ideals per a evitar mals d’esquena, despeses extra d’equipatge i cridar l’atenció. Transmetre l’experiència viscuda és l’objectiu.


Què he fet? On he estat? Alguns exemples:

-Entre el 2011 i el 2012 em vaig passar un any recorrent en cotxe els 50 estats dels EUA, seguint la campanya presidencial americana i escrivint un blog sobre les eleccions a la web de La Vanguardia. El ‘road trip’ de la meva vida.

-A inicis d’estiu de 2013 em vaig passar unes setmanes col·laborant amb una organització de Copenhaguen que reciclava tot tipus de materials per a fer barques. Un sistema de vida prou alternatiu allotjat a una nau industrial dels molls de la ciutat.

-A inicis de 2014 vaig anar a Rússia a fer de voluntari al Centre Internacional de Premsa dels Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi. Dos mesos intensos i increïblement interessants. Tant que la gent de TV3, la COPE Barcelona, RAC1 o ‘L’Esportiu’ em van convidar a parlar sobre l’experiència.

-Al 2014 em vaig recórrer Vietnam de sud a nord, i de nord a sud. El primer mes viatjant només en tren, a bord del ‘Reunification Express’ fins a Hanoi. El segon sobre una motocicleta de 110cc per les zones de muntanya a traves de carreteres poc recomanables. En tornar vaig editar un ‘fanzine’ amb fotos del viatge en tren (no en queden molts però si vols un dels 50 que es van imprimir en podem parlar, valen 5€). Les fotos també es van acabar publicant al suplement ‘RAR’ del diari Ara i exhibint a una galeria d’art de Belgrad.

-Durant la temporada d’estiu de 2014 vaig tenir una petita secció de viatges al programa ‘Versió d’Estiu’ de RAC1, presentat pel Xavi Bundó i amb la producció de Joan Lluís Garcia. Escolto molta ràdio tant si sóc a casa com si estic de viatge, així que va ser tot un luxe participar d’un programa com aquell.

-El Nadal de 2014 el vaig passar a Texas. Concretament van ser dos mesos en un ranxo al mig del no res al costat d’un petit poble que tenia com a centre una església luterana. En vaig acabar fent un reportatge fotogràfic a les estones en que no havia d’ajudar amb les tasques del ranxo. Part d’aquest reportatge s’ha publicat al suplement ‘RAR’ del diari ARA.

-Una bona amiga em va dir que l’anés a visitar a Mèxic i ho vaig fer. Durant la primavera de 2015 vaig assistir al primer concert de Txarango a Mèxic DF, vaig viure les tradicionals celebracions de Setmana Santa a un dels pobles més macos del país, i vaig acompanyar a una ONG a instal·lar una xarxa de telefonia mòbil comunitària a l’estat de Oaxaca. Això últim va originar dos reportatges escrits amb na Griselda Casadellà, primer al diari Ara i més endavant a la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

-A l’estiu de 2015 vaig visitar per segona vegada alguns països dels Balcans. Vaig acabar passant pel festival de trompetes de Guča (espectacular), visitant Kosovo, assistint al festival de documentals DokuFest, i recorrent Albània de punta a punta.

-A la tardor de 2015 em va fer molta il·lusió poder col·laborar amb la fundació Photographic Social Vision per fer de guia de l’exposició World Press Photo al CCCB. Tot un regal poder compartir amb tanta gent una exposició d’aquest nivell.

-Els anys 2016 i 2017 vaig estar treballant a Washington DC com a càmera de la corresponsalia de Televisió de Catalunya (TV3) als Estats Units, cobrint des de la campanya que va fer president a Donald Trump fins a huracans o la cerimònia dels Oscars a Los Angeles.

-Aquí i allà, de tant en tant, m’han anat convidant a fer diverses xerrades. Sobre política americana, sobre viatjar als EUA, o sobre com fer millors fotos quan viatgem. Si creus que puc ser d’interès per a tu o la teva organització estaré encantat de escoltar noves propostes i temàtiques. Escriu-me un correu i en parlem:  imonfort [@] vialcanet.com

___ ___ ___

Més detalls a la web de fotografia: imonfort.com/bio